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Comments to the US Access Board on the Proposed Information and 
Communication Technology (ICT) Standards and Guidelines 

Thank you for the opportunity to provide comments on the proposed standards and 
guidelines for information and communication technology (ICT).  We look forward to 
updated standards that are internationally harmonized and can be consistently and 
accurately applied to modern ICT.  Please find below are comments to specific 
questions that the Board asked for comments on.  In addition, we have provided 
additional comments regarding the proposed rule. 

Response to Question 7 

Should the Board restrict the use of  conforming alternate versions beyond the 
explicit requirements of  WCAG 2.0? The Board requests that responses be 
provided in the context of  the WCAG definition for conforming alternate versions 

The Board should strengthen this requirement.  In the current Section 508, an 
alternative version could only be used if  the standard version could not be made 
accessible.   The WCAG conformance requirements do not have a similar mechanism to 
prevent authors from choosing alternatives without meeting a threshold of  achievability.  
That is, under WCAG conformance requirements an author could choose to create an 
alternative version simply because they didn't want to make the main content accessible. 

Response to Question 10 

Are there net benefits to be derived from requiring more standards addressing 
multimedia than what we propose? The Board is requesting that 
telecommunication equipment manufacturers, in particular, provide any data 
regarding potential costs related to complying with the standards in EN 301 549 
6.3.3(c). Are there suggestions for other standards which would result in the 
same level of  accessibility? 

The referenced section EN 301-549 6.3.3 number does not exist in the current version 
of  the standards (1.1.2 2015-4) 

Response to Question 14 

Is the scope of  public facing content covered by proposed E205.2 sufficiently 
clear? Are there other issues the Board should consider in defining the scope of  
the term “public facing”? 

There is some ambiguity on third party content such as social media and collaborative 
environments that agencies have control over using or not and the requirements for 
alternatives to this content.  The only place that social media is mentioned in the 
proposed rule is under the definition of  public-facing.  In the major issues section of  the 
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report associated with the proposed rule it discusses non-public content including social 
media.  This implies that social media would be covered under the agency official 
communication electronic content requirements, however, many social media sites which 
are outside of  direct government control are not accessible.  Some agencies have taken 
stances to require that government sites provide the same mission critical information 
on their site in addition to social media postings.    It would be helpful to have some 
guidance from The Board on this matter including discussion of  public and non-public 
facing social media content and collaborative environments that are used for internal 
use. 

Response to Question 15 

Question 15. The Access Board requests data or other information from 
telecommunications equipment manufacturers regarding the potential costs and 
benefits of  incorporating WCAG 2.0 by reference and applying its success 
criteria to both web and non-web environments. 

The current Section 255 standards can be met through meeting functional requirements 
by combining accessible design practices with accessibility features of  products such as 
high contrast, magnification or using nominal cost assistive technology.  The addition of  
WCAG success criteria for web pages and software means that specific technical 
requirements now have to be met.  This in effect moves the Section 255 requirements 
away from the model used by the FCC's CVAA requirements and moves them to 
Section 508's technical approach.  The FCC under CVAA was specifically forbidden by 
congress to implement technical requirements and thus implemented functional 
performance objectives which allow for nominal cost assistive technology and third party 
products that can facilitate meeting the access needs of  users with disabilities without 
specifying technical requirements.  While we support technical standards, a more robust 
set of  functional performance objectives may be needed in situations where technical 
standards cannot or decidedly will not be met.  For example, prior Section 255 functional 
standards includes checks for timing, flashing, etc.  When these checks were moved into 
the technical requirements of  the proposed rule they were removed from the functional 
side of  the rule.  This has potential consequences when the technical standards aren't 
used. 

Response to Question 17 

Question 17. Some commenters raised concerns with proposed 302.2 With 
Limited Vision. They recommended that the Board establish thresholds for how 
much magnification, reduction, or contrast is sufficient to meet the provision. 
Should proposed 302.2 be more specific, and if  so, what should the thresholds 
be? Please cite a scientific basis for threshold recommendations. 

  

Page   of      2 7

mailto:sales@ssbbartgroup.com


Washington DC Office 
1493 Chain Bridge Road, Suite 100 

McLean, VA 22101

Silicon Valley Office 
33 New Montgomery Street, Suite 1400 

San Francisco, CA  94105

New England Office 
10 Ferry Street, Suite 309A 

Concord, NH  03301

800.889.9659 – sales@ssbbartgroup.com

 
This update raises additional questions -- what criteria do you use to determine the field 
of  vision required for user control -- e.g. controls and labels must be in close proximity.  
That is, does this criteria require that form labels and fields appear in the 20 degree field 
of  vision based (legal blindness based on fields) on a standard monitor size and 
resolution from a standard viewing angle.  To what extent is user control over contrast 
met -- providing one contrast option?  The criteria doesn’t even specify that it has to be a 
high contrast option.  For example, light gray on gray, medium gray on gray and dark 
gray on gray found in a common Office product are all different levels of  contrast 
although for most people with low vision they are unreadable.  Contrast requirements 
with likely require that all text and images text have at least a 4.5:1 contrast ratio in the 
accessible contrast scheme and there should be at least two themes, light on dark and 
dark on light. 

Response to Question 18 

Question 18. In the final rule, the Board is considering incorporating by reference 
the requirements for VMS in ICC A117.1-2009—or its successor ICC 
A117.1-2015, if  the standard has been finalized by that time—in order to make 
such signs more accessible to individuals who are blind or have low vision. ... If  
VMS cannot be speech enabled, should the Board require VMS to, at least, be 
accessible to people with low vision? 

Yes, variable message signs (VMS) should be at least made accessible to people with 
low vision.  Consideration should be done to explore auditory access. 

Response to Question 20 

Question 20. Some industry commenters to the 2011 ANPRM suggested that the 
Board permit concave—as well as raised—key surfaces. What would be the 
impact on accessibility if  proposed 407.3.1 instead prohibited key surfaces 
outside the active area of  the display screen from being flush with surrounding 
surfaces? 

Devices such as the iPhone use concave buttons that are accessible to people who are 
blind (e.g. the home button).  This button is tactilely discernable.  The language should 
be changed as is suggested to prohibit keys from being flush with surrounding surfaces 
to allow flexibility of  concave controls. 

Response to Question 21 

Question 21. Should the requirements for reach height in proposed 407.12 apply 
to ICT subject to the 255 Guidelines, such as, for example, routers attached to 
racks? The Board asks that telecommunications equipment manufacturers 
provide information on the costs of  such a requirement. Are there alternative 
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ways of  making these components accessible? We welcome comments on 
suggested approaches. 

It would appear that the situation would be similar to the Section 508 exception for 
maintenance spaces.  Thus a similar exception would seem harmonized with this 
particular situation.   While we fully support access to all user facing controls by people 
with disabilities the specific case described appears likely be maintenance only 
placement of  routers and not customer facing. 

Response to Question 23 

Question 23. Should the Board add a requirement that the viewing angle of  
display screens be adjustable to permit wheelchair users or persons of  small 
stature to see the entire viewable area of  such screens and minimize glare? Are 
there other characteristics of  display screens that would make them more 
viewable to persons who use wheelchairs or other mobility aids? 

The Board must also consider access of  screens such as those used with hardware 
devices such as copy machines, kiosks, and other point of  sale when used by people 
with low vision.  One area that I did not see address as the implication of  screen tilt and 
height for people with low vision.  Screen placement and the tilt in relations to lighting 
and glare can have a huge impact on access by people with low vision.  I've run into 
some situations were screens are too far away and other instances where they were too 
low to the ground requiring a person with low vision to sit on the ground in order to see 
the screen.  The Board should make sure that these standards related to screen position 
provide customizable and equitable access to all people with disabilities. 

Response to Question 25 

Question 25. Are there requirements in proposed Exception 3 to 409.1 sufficiently 
clear?  Proposed Exception 3 would exempt itineraries, maps, or other visual 
images that are provided on ticketing machines from being required to be 
presented in an audible format. This exception is proposed in recognition of  the 
technical challenges posed by audible presentation of  visual images. 

Itineraries are generally a text description of  starting locations, destinations, and times 
which may include routes, terminals, gates, etc.  Itineraries are generally not images.  
Confirmation of  itineraries are very important for people who are blind or visually 
impaired.  It is not clear why itineraries are exempted from this requirement.  Itineraries 
should ideally not be exempted. 

Additional Comments 
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WCAG Incorporation by Reference 

Clarify in Chapter 5 that WCAG applies to software in addition to the standards listed in 
this chapter.  People who jump directly to Chapter 5 will likely miss the reference from 
Chapter 2. 

Interoperability and User Preferences 

The proposed rule indicates that some software that operates within a sandboxed 
environment within the platform such as plug-ins like Java and Flash and media players 
are exempt from some of  the user preferences for accessibility.  However, it's not clear 
what standards will be required for these types of  software to be accessible to people 
with disabilities.  Specifically, platform settings to adjust color, fonts, etc. are not covered 
yet there does not appear to be a fallback requirement like there is in the current section 
508 to provide a variety of  color and contrast settings to assist users who require high 
contrast.  This is an area where we need clarity from the Board regarding a specific 
number of  contrast options and ratios.  Without action people with disabilities may be 
denied access to platforms such as media players and plugins. 

Additional interoperability requirements surround the use of  applications programming 
interfaces (API)s.  APIs are agreed upon methods of  communication between software 
such as a platform or app and an assistive technology.   The proposed rule has 
increased the requirements not only requiring an API be used to expose information to 
assistive technology but that it also allow assistive technology to control the user 
interface through the API.  That is AT may be required to programmatic set and change 
values  and add events hooks to watch for changes in the application.  This is very good 
news for users of  assistive technology however it raises some questions that need to be 
answered..  For example, what constitutes an API, is the document object model (DOM) 
of  a webpage considered an API?  What if  certain features such as setting and 
controlling an app are not supported in current accessibility APIs?  Would not keyboard 
interface support permit the same benefit to users with disabilities? 

Use of  Standards that Must be Purchased 

It appears that 6 out of  the 10 voluntary consensus standards do not require purchase.  
3 additional standards organizations have said they would make available upon request 
during the comment period and 1 of  the standards PDF/UA to this point must be 
purchased to access within or outside of  the comment period. 

The use of  standards that must be purchased raises certain challenges The Board 
should consider.  For example, organizations must purchase the standard in order to 
determine whether they meet the standard.  This can increase the cost for organizations 
selling into the government.  In addition, organizations that make tools or platforms that 
manage accessibility (e.g. AMP) will need to reference the standards in their products. 
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Functional Performance Criteria 

The proposed rule does not require use of  the functional performance criteria unless a 
specific feature is not addressed by the technical standards or if  a product substantially 
provides equivalent or greater to access to people with disabilities without meeting the 
technical requirements.   

If  the goal of  meeting the technical requirements is to ensure access by people with 
disabilities then the functional performance criteria should be met if  the technical 
requirements are met -- if  not the outcome based test falls back on the FPC anyway.  
Thus, it is our recommendation that the functional performance criteria apply in addition 
to the technical requirements. 

Section 302.7 With Limited Manipulation states 
Where a manual mode of  operation is provided, ICT shall provide at least one 
mode of  operation that does not require fine motor control or operation of  more 
than one control at the same time. 

The outcome based criteria does not fully dress the needs of  people with motor and 
dexterity impairments.  For example, a touch screen based control that requires twisting 
would pass this requirement because it only requires one control, yet the twisting motion 
may likely be impossible for many people with motor impairments such as challenges 
with dexterity.  Another example is pinch zoom gestures which requires one hand but 
two fingers.  Such a gesture may not be possible for someone with a prosthetic.  This 
functional performance criteria should be updated to reflect the outcomes necessary to 
support access to features that require pinching and grasping similar to Section 407.9.  
Implications of  the criteria in touch environment should be taken into consideration. 

The updated functional performance criteria for people who are hard of  hearing states: 
302.5 With Limited Hearing. Where an auditory mode of  operation is provided, 
ICT shall provide at least one mode of  operation that improves clarity, one mode 
that reduces background noise, and one mode that allows user control of  volume. 

It's not clear what steps are needed to increase clarity and reduce background noise -- 
that is the reduction of  background noise of  the system itself  such as in a multimedia 
production or background noise from the environment.  Clarity would presumably mean 
high definition audio but it could also mean TTS options for audio cues, etc.  Having 
more information regarding testing steps and example situations and solutions would 
assist people complying with this criteria. 

Braille Iinstructions 
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Chapter 4 hardware which includes locked down systems under the term "closed 
functionality" requires Braille instructions to turn on audio.  While we applaud the 
requirement for Braille -- many devices such as mobile phones can be closed systems 
and thus Braille would be required on mobile phones and even desktops that were 
locked down.  The Board should consider how to limit this requirement to devices such 
as those used in public spaces to balance the need for Braille in the practical impact of  
adding it to all closed devices. 

  
Contrast for Operable Parts 

Section 407.2 indicates that contrast for operable parts must be provided via light on 
dark or dark on light characters but does not define a contrast ratio.  Thus, the term light 
or dark is subjective and materially has limited utility.  Similarly, while there is a contrast 
requirement for operable parts there is no contrast requirement for indicators such as 
icons or text that shows what a light/LED indicates.  This requirement should be updated 
to reflect measurable criteria for contrast for operable controls and indicators. 
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