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Question related to: Relationship between harmonised standards giving presumption of 
conformity to Directive 2009/48/EC (Article 13) and EC type-examination (Article 19 of 
the Directive 2009/48/EC). 
 
Note: 
Recommendation No. 3 supersedes NB-TOYS/2003/05 issued under the old toy directive 
88/378/EEC 

 
 
 
Question regarding Relationship between harmonised standards giving presumption of 
conformity to Directive 2009/48/EC and EC type-examination: 
 

1. How should a Notified Body proceed when a toy presented for an EC type-
examination fails the safety limit required by a harmonised standard? 
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Answer to question 1 
 
 
In principle, if a toy fails a safety limit value required by a harmonised standard, a 
Notified Body can NOT apply a different limit value, as the safety limit value in a 
harmonised standard has to be considered as a reference value. 
 
A product that complies with a limit value  is presumed to be safe in terms of the safety 
characteristics covered by this value. This assumption can be made because the risks of a 
product from its intended and reasonably foreseeable use are taken into account when 
establishing the limit value.  
 
Non-compliance with limit values does not automatically mean that the product presents 
a risk.  
Circumstances like foreseeable use, accessibility, specific toy characteristics, technical 
solutions have to be taken into account 
 
In cases where the foreseeable use, accessibility, specific toy characteristics and/or the 
technical solution is different from those intended in a harmonized standard a Notified 
Body could apply a different but equivalent limit value after assessing that it satisfies the 
essential safety requirements of the Directive.  
When the Notified Body has only partially applied the harmonised standard, he must 
justify and document in the test report the measures taken and their adequacy 
in order to comply with the essential safety requirements of the Directive. 
 


